Amikor egy nő férje mérnök vagy csak mérnöki beállítottságú, nagyon sok új információval találkozik nap, mint nap. Ha vacsora közben megkérdezi kedvesét, milyen napja volt vagy mi történt vele a munkahelyén, több mint valószínű, hogy olyan fogalmakkal és kifejezésekkel fog találkozni, amikről sosem hallott korábban.

Persze, a „feketeöves” mérnök-feleség asszonyok már tapasztaltabbak, és sok szakzsargont ismernek, de ezúttal azoknak szeretnék segíteni, akik még az alapfogalmakkal sincsenek tisztában. Mivel az egyik legfontosabb mérnöki eszköz a villanymotor, most ennek a működéséről írok érthetően nő társaimnak.

A villanymotort úgy kell elképzelni, mint egy szerkezet, amely átalakítja a hozzá érkező elektromos energiát ún. forgómechanikai energiává. Így az adott eszköz állandó motorikus mozgásra képes, mindaddig, amíg az áramforrást biztosítjuk hozzá.

Természetesen a villanymotornak is több típusa létezik. Megkülönböztethetünk belőle univerzális típust, egyenáramú és váltakozó áramú villanymotor típusokat. A legtöbbünk számára (nők között) talán ezek nagyon megfoghatatlan fogalmaknak tűnnek. De ez a kis eszköz sokkal közelebb van hozzánk, mint azt gondolnánk.

A villanymotor nemcsak járművekben, hanem rengeteg kis- és nagy háztartási eszközökben megtalálható, még ha meglepetés is számunkra ez a tény. Ilyenek a mosó- és mosogatógépek, porszívók, elektromos fogkefék is. Sőt, ide sorolhatóak szinte mind a ventilátorral működő eszközök, mint például sütő, főzőlap és páraelszívó is.