A Minnesota Egyetem tudósai sejt szinten választ adtak a kérdésre, hogy mi a ‘jó öregedés’ titka.

Az öregedés a sejtjeinkben kezdődik, melyek elöregedése a sejtek funkciójának és osztódási képességek csökkenésével jár, ami ha elég nagy méreteket ölt a szövetek hibás működéséhez vezethet – melynek már komolyabb egészségre gyakorolt hatásai vannak.

Az egyetem új tanulmányában a kutatók kimutattak egy új kis méretű molekula típust, a szenolitikumokat (senolytics), olyan vegyületeket, amelyek képesek visszaállítani az elöregedett sejteket.

“Az öregedésre mindig úgy tekintettünk, mint egy folyamatra nem pedig egy betegségre,” mondta Paul D. Robbins, a kutatás egyik vezetője. “Azonban mi van akkor, ha képesek vagyunk sejti szinten hatni az öregedésre, hogy elősegítsük az egészséges öregedést? Ezt az eredményt szeretnénk elérni a szenolitikumokkal.”

A kutatók a vizsgálat során emberi és állati szövetmintákba ültettek elöregedett sejteket, hogy megállapítsák azoknak a környező sejtekre gyakorolt hatását. Meglepő módon a teljes minta méreteihez viszonyítva, a kis mennyiségű beültetett elöregedett sejt maradandó fizikai problémákat okozott a szövetekben, illetve lényegesen felgyorsított a korábban egészséges sejtek elöregedését is.

Mindezen felül a kutatók arra is rájöttek, hogy a magas zsírtartalmú étrend – ami megterhelő az anyagcserére nézve – vagy a szövetek öregsége még inkább előtérbe hozza a szövetek elöregedéséből adódó fizikai diszfunkcióját.

“Korábbi kutatások kimutatták, hogy az immunrendszerünk képessége az elöregedő sejtekkel szembeni fellépésre 30 százalékban genetikán 70 százalékban pedig a környezeten múlik,” mondta Robbins.

Ezek a környezeti hatások például az étrendünk vagy, hogy milyen gyakran sportolunk.

Mindazonáltal a kutatóknak sikerült azt is meghatároznia, hogy a szenolitikus gyógyszerekkel képesek visszaszorítani az elöregedett sejtek számát, ezzel visszaállítva a szövetek megfelelő működését és megnövelve az élettartamot – még öreg állati modellek esetében is.

“Nagyobb aktivitás, jobb kitartás és nagyobb erőt láttunk a szenolitikumok használatát követően,” mondta Robbins.

A tanulmány bizonyítást ad annak az elméletnek, hogy az elöregedett sejtek megcélzásával javítható az állatok egészsége és a várható élettartamuk is megemelhető. A remények szerint a szenolitikus gyógyszerek alkalmazásával javíthatóvá és könnyebben fenntarthatóvá válhat az öregebb emberek egészsége.

“Ez a kutatási terület nagyon ígéretes, nem csak azért mert megoldást adhat az öregedés során bekövetkező fizikai leépülésre, hanem a kemo- vagy sugárterápián átesett rák túlélők egészségén is javítani lehet vele,” mondta Laura Niedernhofer, a kutatást végző intézet igazgatója.