A munkaerő-kölcsönzés egy olyan szolgáltatás, amely során egy vállalat emberhiány miatt segítséget kér egy közvetítő cégtől. A szolgáltatás általában alkalmi munkát jelent, azonban olyan is előfordulhat, hogy a cég végül felveszi az alkalmi dolgozót.

A munkaerő-kölcsönzés mögött különböző okok állhatnak: a szabadságolások, költségvetési korlátozás, létszámstop, hirtelen sok megrendelés. Amikor kellene még ember, de a cég nem tud munkaállományba helyezni többet. 

A munkaerő-kölcsönzés lényege, hogy nem a cég veszi munkaállományba a munkavállalót, hanem egy közvetítő cégen keresztül kerül hozzájuk egy ideiglenes dolgozó. A szerződések az alábbi módon történnek: a foglalkoztató (kölcsönkérő) és a munkáltató (kölcsönadó) között polgárjogi jogviszony alakul ki, a cég a munkáltatónak fizet a szolgáltatásért. A munkáltató és a munkavállaló között pedig munkaszerződés jön létre: a szolgáltatást nyújtó cég munkabért fizet a dolgozónak.

A munkaerő-kölcsönzés több szempontból előnyös a vállalatok számára: megspórolja számukra az álláshirdetéssel és interjúztatással járó macerákat, nem kell munkabért fizetniük, megoldja az aktuális munkaerőhiányt. Szintén jó lehetőség a munkaerő kipróbálására, hisz amennyiben egy kölcsön-dolgozóval elégedettek és a költségvetés megengedi, elfordulhat, hogy teljes állásba felveszik. 

Ha feltesszük a kérdést, hogy megéri-e élni ezzel a szolgáltatással, a válasz egyértelműen igen. A szolgáltatásba beletartoznak az adminisztrációs feladatok, jelöltek felkeresése a megadott szempontok alapján, az időtartalma és konstrukciója (létszám, elszámolások, munkadíj) pedig rugalmasan alkalmazkodik a megrendelőhöz.

Ajánlott cikkek