A VPS bérlésnek ma már számos módja van. Akik nem tudják, hogy mi ez, azok kedvéért röviden úgy foglalnánk össze, hogy az interneten világban elengedhetetlen az, hogy különböző adatok tárolása céljából rendelkezzünk tárhellyel, de az nem mindegy, hogy milyen módot választunk erre.

Kézenfekvőnek tűnhet elsőre, hogy saját szervert vásároljunk mondjuk egy webshop üzemeltetésére, de ez roppant költséges lenne, illetve a fizikai gép fenntartási költségei is eléggé magasak, illetve komplikáltak, mert megfelelő áramellátás, internet és optimális fizikai körülmények biztosítása is szükségeltetik a szerver üzemeltetéséhez. Ráadásul sok esetben ez a költség és erőfeszítés ahhoz képest is magas, hogy milyenek a szükségleteink. Van, hogy nem is lenen szükségünk egy teljes fizikai szerver kapacitására.

A VPS és a Cloud VPS itt jön képbe, itt nyer értelmet.

Ezek a szolgáltatások arról szólnak, hogy a szervertermekben, mint amilyen a Tárhely.eu is, több nagykapacitású fizikai gépet összekötnek, együttesen biztosítják számukra a fent leírt üzemeltetési, karbantartási és fenntartási alapokat, mellette viszont a gépenkénti és az egységes nagy tárhelyeket darabolják, külön-külön privatizálják és bérbe adják. Ezek az így keletkezett kisebb tárhely darabok teljesen elkülönítve vehetők igénybe.

A sima VPS és a Cloud között van némi különbség. Előbbi egy konkrét géphez köthető, azaz egy fizikai gép tárhelyén egy elkülönített részt bérel az ember. A Cloud esetében a teljes szerverfarm tárhely kapacitásából különítenek el egy darabot, így a fájlok, feltöltött adatok akkor is elérhetőek, ha egy-egy gép váratlanul meghibásodna.

Ajánlott cikkek